Blog van een conflictbegeleider

Het paardenmiddel bij depressieve gevoelens (zelfhulp)

Het paardenmiddel bij depressieve gevoelens (zelfhulp)
25-11-2021 20:10

Er wordt nogal eens denigrerend over zelfhulp gedaan, maar feit is dat ieder mens het uiteindelijk wèl zelf moet doen. En eenvoudige goede gewoontes kunnen daar veel in betekenen. Zoals het beoefenen van... dankbaarheid. Voor veel mensen een begrip waar ze jeuk van krijgen en ik moet zeggen: ook bij mij duurde het best lang voordat ik er iets mee kon. Lange tijd vond ook ik alles wat goed liep normaal en wat fout liep vervelend en abnormaal. En wanneer er iets bijzonders boven het normale uit sprong -  een leuk feestje, een financiele meevaller, een goed vakantieadresje - dan zag ik dat vooral als iets wat ik verdiend had...

Zielsgelukkig om niks

Met het ouder worden en het ervaren van tegenvallende vanzelfsprekendheden, (bijna-)ongevallen, ziekten en verliezen - wie kent het niet? - werd ik vanzelf dankbaarder. Al schrijvend herinner ik me de eerste keer dat ik bewust dankbaar was om niets. Ik was ergens in de twintig en zag een buurvrouw op het dak van haar appartement in Amsterdam reigers voeren. Beng!! Het kwam recht mijn hart in. Alsof de zon doorbrak! Het geluk dat door me heen stroomde bij het aanschouwen van dat moment van aandacht en verstilling bracht zelfs tranen in mijn ogen. Ik herinner me nog dat ik daarna dacht: huh, waarom maakt dit mij zo blij?! En dat ik toen besefte dat het dankbaarheid was wat ik voelde. Dankbaarheid voor feit dat ik leefde en de pure schoonheid en echtheid van dat moment had meegekregen.  

Paardenmiddel tegen depressiviteit 

In de psychologische vakliteratuur is sprake van overdonderend wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van dankbaarheid. En binnen werkelijk elke religie is het ontwikkelen van 'an attitude of gratitude' een hoofdprincipe. Met een dankbare levenshouding geniet je namelijk meer van het leven, versterk je vriendschappen, word je socialer, behulpzamer, empathischer, minder jaloers en minder materialistisch. Plus dat je er beter van gaat slapen. Het is kortom het meest overtuigende zelfhealing recept tegen chronische ontevredenheid en verzet tegen de harde feiten van het leven.

Zo kom je bij die pot met honing

Hoe dat recept precies luidt? Journalling. Dagelijks noteren waar je dankbaar voor bent en waarom. Er zijn zelfs handige apps die dit faciliteren. Hierdoor ontwikkel je een scherper oog voor geluk; word je alerter op de positieve dingen op je pad.  Waardoor je vanzelf de positieve effecten van dankbaarheid gaat ervaren. Een van de mooiste dingen daarvan is dat je gaat ontdekken wat jou ècht gelukkig maakt. Want als je terugleest, kom je er misschien achter dat het heel andere dingen zijn dan je dacht. Niet eens die baan, of dat huis, of die spetterende seksuele relatie, maar dingen als een spelletje doen met je vrienden, huiselijkheid met je kinderen, een prachtige avondlucht, een mooi gesprek met een collega, de tuin wieden, de regen op je dak. Goed om te beseffen. 

Het leven is zo mooi.

 

Dankjewel voor het lezen! 

aleXandra

 

Gerelateerde artikelen

Blog: Hoe word je gelukkig? Mijn visie op deze universele lezersvraag, 2013   
Artikel: Veranker je hartkwaliteiten en versterk je charisma  Leer hoe je goede intenties omzet in gedrag, 2013
 
 
 
 
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het!  

Uplift je jaloezie

Uplift je jaloezie
16-11-2021 14:32

Ben jij wel eens jaloers? Op de schoonheid, de goede eigenschappen, het geluk, het succes, of de rijkdom van anderen bijvoorbeeld? Da’s niet fijn hè? Je verzuurt en verbittert erdoor en kunt er zelfs ziek van worden. Net als van alle andere negatieve emoties trouwens. Maar wat mij opviel in mijn werk als conflictcoach was dat jaloezie veel meer ondergronds blijft dan die andere negatieve emoties. Mensen komen er niet zo snel mee uit zichzelf. En wat ook opvallend is – en tricky! - is dat wie er zelf weinig last van heeft, vaak grote moeite heeft jaloezie te herkennen. Terwijl het de bron is van heel veel conflict.

Jaloezie op de werkvloer bron van PSA

Ook op de werkvloer is jaloezie alom aanwezig. Wanneer men de ander een bepaalde promotie of kans niet gunt bijvoorbeeld, omdat men zichzelf de betere partij had gevonden en vindt niet dezelfde kansen te hebben gehad. Ook kan er kift zijn rondom schaarse middelen, succesvolle werkrelaties, of prestigieuze taken, opdrachten of afspraken. Jaloeziepatronen op de werkvloer herken je bijvoorbeeld aan sterke competitiedrang, kift, geroddel, sabotage, pestgedrag, conflictvermijding, leedvermaak, vergelijken, devaluerende en neerbuigende opmerkingen, kritiek opsparen tot een openbaar moment, ogen uitsteken (opscheppen over eigen prestaties), niet feliciteren met een behaald succes, en de lijst is vast nog langer. Het is dan ook een belangrijke oorzaak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Weg met dat taboe op jaloezie

Jaloezie is vervelend voor de ander, maar minstens zo vervelend voor de persoon die er last van heeft. Mijn stellige indruk is dat er op jaloezie veel meer schaamte en schuldgevoel (oordeel) zit dan op andere negatieve emoties. Angst, verdriet, boosheid, frustratie worden veel gemakkelijker bespreekbaar gemaakt, zelfs in de veilige setting van coaching en begeleiding. En dat is jammer, want jaloezie is een normale menselijke emotie, die naar mijn idee vooral schadelijke gevolgen heeft omdat men het voor zichzelf niet wil weten! En dat is wel nodig, want wat je niet erkent en bekent, bestuurt jou, en kun je niet verheffen en loslaten.

Emoties hebben een functie

Ik zou dan ook willen zeggen: kom op mensen, laten we dat oudchristelijke taboe er maar eens van afhalen met z’n allen, want dat veroorzaakt mijns inziens meer ellende dan de emotie zelf. Erken nou maar gewoon waar je last van hebt, want daarmee kom je verder. Emoties hebben namelijk een functie. Ze willen je ergens op attendéren, niet meer en niet minder, en zijn geenszins bedoeld om in te blijven hangen. Door ze uit te leven in plaats van er naar te luisteren, mis je de boodschap die jouw systeem aan je afgeeft. En die wil je horen, toch?

Uit de schaduw in het licht

Elke negatieve emotie heeft een schaduw- en een lichtkant. Maar om bij de lichtkant te komen, moet je wel eerst je eigen schaduw willen zien. Jaloers zijn betekent dat je als dood bent om iets of iemand te verliezen (angst), of dat je op een dwangmatige manier wil hebben wat de ander heeft (begeerte). Jaloezie gaat dus altijd over dwangmatig willen krijgen, hebben, of vasthouden. Wat kan uitmonden in afgunst. Afgunst maakt dat je geen mogelijkheid laat liggen om de ander zijn bezit te ontnemen, zelfs als je hierdoor zèlf schade lijdt. Waarmee je in de sfeer van dwang en geweld begint te komen. Van beschadigen en jezelf vergiftigen. Wat natuurlijk volkomen ridicuul is, maar het gebeurt. Door gebrek aan helderheid in het koppie. Sad enough.

Uplift je jaloezie

Wat ik hier vooral wil zeggen is dat jaloezie op zich geen zonde is, zoals in het Christendom wordt beweerd, maar dit wel kan worden als je haar niet erkent voor wat ze is: een normale menselijke emotie, die jou ergens attent op wil maken en richting wil geven. Transformatieve lifecoaching laat je behalve uit die bron van angst en begeerte óók uit de bron van liefde en wijsheid in jouw systeem tappen, en laat je ervaren hoe dát voelt. Daarna zie je pas dat je een keuze hebt en de jaloezie ook als startkabel kunt gebruiken. Teneinde te bereiken wat er door jou geleefd wil worden. Want denk erom: mensen kiezen niet voor jaloezie en afgunst; ze zijn erdoor bezeten. 

 

© aleXandra van Smoorenburg

Gerelateerde artikelen

Vlog: De ergste pestkop ooit, oktober 2018

Blog: Ontmoet je schaduw, oktober 2015

Blog: Tolerantie als valkuil, oktober 2015

 
 
 
 
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het!