Blog van een conflictbegeleider

De eerste stap bij conflict op het werk

De Vrijplaats: alternatieve conflictoplossing (ADR)
De Vrijplaats: alternatieve conflictoplossing (ADR)
29-06-2015 17:15

Stress en geen gehoor
Hebben je leidinggevende of collega's geen tijd voor je? Word je niet begrepen, of word je probleem gebagatelliseerd? Worden almaar de organisatiebelangen boven die van jou gesteld, terwijl jij geen weg weet met je emoties? Heeft simpelweg niemand in de gaten hoe ernstig belast je je voelt?!

 

Regel een goed gesprek!
Zoek iemand op het werk die je vertrouwt. Iemand die niet aan de haal gaat met jouw informatie. Vraag bijvoorbeeld een gesprek aan met bedrijfsmaatschappelijk werk, P&O, of je bedrijfsarts. Om hulp vragen is geen zwaktebod, maar juist een teken van verantwoordelijkheid en kracht. Onopgelost conflict vreet aan je en leidt tot psychische en lichamelijke klachten. Niemand is er blij mee als jij gaat uitvallen vanwege een conflict, dus blijf niet doorrennen, maar zorg dat je gehoord wordt.    

 

Niet veilig?
Voel je je niet veilig bij de interne mogelijkheden? Vraag je leidinggevende, of de bedrijfsarts om hulp van buiten. Conflictbegeleiding is een martelgang als je je niet veilig voelt bij de hulp die je krijgt. Het is al zo kwetsbaar, dus je moet het kunnen vertrouwen. Dit is niet raar, maar juist verstandig. Je organisatie is wettelijk verplicht je de hulp te bieden die je nodig hebt, dus laat je niet afschepen en beroep je op de Arbowet, artikel 1.3 en 3.2. Het gaat om jouw leven en jouw gezondheid, maar ook om de gezondheid van de organisatie waarvoor je werkt. 

De externe mogelijkheden   
Als je een conflict hebt en je wilt niet het juridische pad op, dan is vaak het enige alternatief dat geboden wordt mediation. Mediation, ofwel 'begeleide onderhandeling' is van oorsprong een procedurele, zakelijke aanpak die er van uit gaat dat betrokkenen weten wat ze willen en on speaking terms zijn. Als je je erg emotioneel voelt en eigenlijk alleen maar weet wat je niet meer wilt, en niet goed helder hebt wat je dan wel wilt, vraag dan eerst om individuele conflictcoaching. Zodat je goed beslagen ten ijs komt en grip op je emoties hebt. Eerst zwemles, dan pas in het diepe springen.  

 

De magie van het conflict 
Zelf ben ik van de school: elk conflict is een kans. Sterker nog: ik durf gerust te stellen dat een conflict niet zomaar op je pad komt. Je kunt er op vertrouwen dat er altijd een belangrijke en waardevolle boodschap voor je in verstopt zit. Iets waar je alsmaar overheen kijkt, maar wat toch heel belangrijk voor je is. Het conflict wil je wakker maken daarvoor. Het is een magisch proces om daar bij te komen. En het fijne is: zodra je weet waar het conflict ten diepste over gaat wordt het plotseling werkbaar. 

 

Een nieuwe vorm van conflictbegeleiding
Door de jaren heen heb ik een krachtig dienstverleningsconcept ontwikkeld om conflict te transformeren en benutten: De Vrijplaats®. De interventie kan zowel individueel (coaching) als gezamenlijk (bemiddeling) genoten worden en heeft als voordeel t.o.v. mediation dat het je ook op emotioneel en zingevingsvlak helpt. De Vrijplaats® creëert ruimte voor geestelijke flexibiliteit en constructieve zelfsturing bij betrokkenen. Het betreft een systemische benadering, gebaseerd op o.a. mindfulness, cognitieve, lichaamsgerichte en creatieve coachingtechnieken. Een lichte, bijna speelse aanpak met een diepgaande werking. 

 

In de Vrijplaats® ontdek je:
- wat het conflict je te vertellen heeft
- waar je beperkingen, kansen en mogelijkheden liggen
- hoe je je spanningen reguleert en je emoties transformeert
- welke oplossingsstrategie aantrekkelijk, haalbaar en uitvoerbaar voor je is
- hoe je met zelfvertrouwen en succes het lastige gesprek voert
- hoe je je van het conflict bevrijdt 

 

Vertrouw op je conflict!
Hartelijke groet, 
Alexandra van Smoorenburg

 

NB De Vrijplaats wordt ingezet bij conflictcoachingconflictbemiddeling en re-integratiebegeleiding. Het tool is alleen beschikbaar via training en coaching. Een handboek over de aanpak is in de maak. Doelgroep: coaches, vertrouwenspersonen en geestelijk verzorgers. Als je op de hoogte gehouden wilt worden, abonneer je dan op mijn E-zine Van Conflict  naar Groei. 

 

Gerelateerde blogs

Meebewegen, of grenzen stellen?, februari 2015

Innerlijke vrede: tips om voorbij het verwijt te komen, december 2014

Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014 

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet! 

 

 

TV-uitzending Vrijplaats Amsterdam: gratis conflictcoaching in Amsterdam Zuid

23-06-2015 09:43

Leuk hoor, uitgenodigd worden voor een online talkshow! 

Renate Bergsma stelde ons goed op het gemak en het ging als een trein eigenlijk. 

Van de vrijwillige conflictcoaches was het de oudste van het stel die uiteindelijk het lef had om mee te gaan! Woehoe, chapeau voor Sonja Leijesen: stoere vrouw!! Ik was echt trots.

 

Leuk om je reactie te lezen en misschien heb je nog wat goede tips voor een volgend optreden!

Wat ik graag zou willen weten is of de inhoud uitnodigend genoeg is voor iemand die er persoonlijk belangstelling voor zou hebben. Want het gekke is: je denkt dat loopt storm, want het gaat om kwalitatieve dienstverlening die mensen gratis kunnen ontvangen, maar blijkbaar is er toch een enorme drempel om de uitgestoken hand aan te nemen. Iemand ideeen hoe we dat aan moeten pakken? We horen het graag!

 

Hartelijke groet,

Alexandra

 

Gerelateerde blogs

Feest! 11 gecertificeerde Vrijplaats Conflictcoaches, maart 2015

Op de radio! Over het uva conflict, maart 2015

Vrijplaats Amsterdam: gratis conflictcoaching voor minima, oktober 2014

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet!