Blog van een conflictbegeleider

Relax, het is kerst! (met ontspanningsmeditatie)

Relax, het is kerst! (met ontspanningsmeditatie)
19-12-2021 22:16

twee muzieknoten "It's the most stre-hessfull time of the year, ding dong ding dong" twee muzieknoten pleeg ik rond de kerst nogal eens te zingen. Terwijl we deep down allemaal toe zijn aan rust en lekker cocoonen in die donkere periode hebben we het de afgelopen 50 jaar zo geregeld dat het we het almaar drukker kregen met de kerst. Een boom sjouwen, versieren (elk jaar anders graag!), cadeaus inslaan, de lekkerste hapjes scoren, kerstbrunch hier, galadiner daar, een mooi concert, iets ter bezinning doen, jawel, hartstikke leuk allemaal, maar ook: tong op de schoenen. Maar dit jaar niet dus! Dankzij de nieuwe Coronamaatregelen zijn we gedwongen het rustig aan te doen. Maar na de eerste schrik, ontsnapte mij al rap een zucht van verlichting... Had jij dat ook?

 

Opeens moest ik denken aan de kerst vroeger thuis, 50+ jaar geleden dus... Aan hoe we samen de beelden uit het oude krantenpapier haalden. En het trotse gevoel als jij het kindje in de krib mocht leggen. Aan de nachtmis om 12 uur 's nachts (joepie, lekker lang op blijven!), met al die lichtjes op het altaar die nóg meer gingen stralen als ik mijn ogen dichtkneep. Aan zingend aan de hand van m'n vader naar huis lopen, waar de pasteitjes al klaar stonden (want je pas mocht eten ná de nachtmis). Aan de boom met kaarsjes (emmer water ernaast!) en slechts een paar gekleurde ballen erin. Aan het bezoekje de volgende dag aan de knik-engel in het klooster van Koningsbosch... Het was zo feestelijk allemaal, maar toch was er ook nog dat stille aanwezig. Dat stille ja... waar is het gebleven? Heb jij daar nog herinneringen aan? 

 

Misschien kan Corona ons helpen de weldaad van die sfeer van stilte en bezinning die zo past bij deze tijd van het jaar te herontdekken. Hoe goed zou dat zijn in deze overspannen tijd en maatschappij?!... Stel je eens voor, dat we samen deze kwaliteiten opnieuw op het schild zouden heffen en daar nieuwe rituelen omheen zouden maken, die passen bij de huidige tijd. Ontspannen rituelen, gerelateerd aan de natuur en liefde en aandacht voor elkaar, en niet aan de commercie. Hoe weldadig om daar bewust voor te kiezen...

 

Nou, laat ik zelf maar alvast beginnen met het delen van een nieuwe ontspanningsmeditatie voor jullie. Hieronder te downloaden bij het grijze microfoontje helemaal onderaan. Het prettigst is om bij het afluisteren je oortjes te gebruiken. En verder: een vredige en ontspannen kerst gewenst!

Liefs,

aleXandra

 

Gerelateerde artikelen

Blog: Wek het licht in jezelf - kerstmeditatie 2020

Vlog: Zelfliefde is niet egoistisch, kerst 2018
Blog: Een kerst met zelfmoordgedachten... (waar gebeurd), 2015

  

 
 
 
Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het op je sociale medium! 

 

Luister!