Blog van een conflictbegeleider

Feest! 11 gecertificeerde vrijplaats conflictcoaches

31-03-2015 11:56

Wat een feestelijke certificaatuitreiking was dat gister!

Ik was helemaal trots natuurlijk op mijn 11 coaches. 

Het was heerlijk om te horen hoe blij iedereen was met de opgedane kennis en inzichten over zelfsturing en conflicthantering. En dan de positieve ontwikkelingen waar sommigen in terecht waren gekomen!

Van het oplossen van een langdurig conflict op het werk tot met het binnenhalen van een grote opdracht. En van alles daar tussenin. 

 

Dus Amsterdam-Zuid: here we come! 
Nu nog bekendheid geven aan het vrijwilligersproject. Dat wordt nog een hele klus wellicht. 

Voor de lol alvast een paar korte filmpjes gemaakt. Tja, de beeld- en geluidskwaliteit moet natuurlijk veel beter, maar we zijn over de drempel. Dat was voor nu even belangrijker. 

En hier is er nog een, ook leuk, de opname van Frans: https://youtu.be/3ODGo8AsCeo

 

     

 

Wil jij helpen met het promoten van Vrijplaats Amsterdam: gratis Conflictcoaching voor Minima? 

Misschien wil je dan deze link delen in je netwerk of op de sociale media: Vrijplaats Amsterdam: gratis conflictcoaching voor minima

 

En zou je zelf ook wel vrijwilligerswerk willen doen als conflictcoach, dan kun je mij een mailtje sturen. Want wie weet volgen meer stadsdelen het voorbeeld van Amsterdam-Zuid. Daar kun jij dan bij zijn. 

 

Groetjes! Alexandra

 

Gerelateerde blogs

Vrijplaats Amsterdam: gratis conflictcoaching voor minima, oktober 2014

Van zelfsturing naar persoonlijk leiderschap, jan 2013

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet! 

 

Met mijn stem op de radio. Over het UVA-conflict.

12-03-2015 16:16

Alexandra van Smoorenburg bij radio AmsterdamFM

Werd ik dus gebeld door Amsterdam FM. 'Sorry, met wie spreek ik?', zeg ik met een inwendige zucht, omdat ik denk weer een of andere energieleverancier aan de lijn te hebben. 'Met Lex van Leeuwen van radio Amsterdam FM.

Mevrouw van Smoorenburg, zou u als deskundige op het gebied van conflictbeheersing misschien geinteresseerd zijn om in een radiouitzending iets over het conflict tussen de studenten en het College van Bestuur van de UVA te zeggen?'

'Oh, jeetje!, ja, interessant! Al moet ik bekennen dit conflict slechts op grote lijnen gevolgd te hebben.' Dat volstaat', zegt de meneer. 'Als expert zult u wellicht in het algemeen wat dingen kunnen opmerken over het gebeuren.'

Ik zeg dat ik nog nooit met mijn stem op de radio geweest ben, maar dat ik het maar gewoon moet doen. 'Laat ik maar jumpen', zeg ik net ietsje zekerder dan ik me voel. 'En wanneer moet het plaatsvinden?' vraag ik, met een schuin oog naar de volle agenda van volgende week. 'Kunt u zich over anderhalf uur bij het Maagdenhuis melden?' Haha. Maar het kon. En gelukkig had ik nog net de tijd om even mijn haar te wassen.

'Nee hè mam, het was toch RADIO!!', roept mijn zoon later. 'Wat een typische vrouwenreactie! Al was je wel keistoer,' komt daar goedmoedig achteran. Hm. Inderdaad. Dat dacht ik nou ook eens ff. Mamsje in de bocht. :)

Nu nog met m'n kop op tv en ik ben overal doorheen. 

 

Als je het interview wilt horen, hier is de link: http://www.amsterdamfm.nl/conflictcoach-het-maagdenhuis-laat-de-emotie-los/

 

Gerelateerde blogs

Conflict op de werkvloer: maak jij ze erger?, augustus 2014

Wat de boeddha over leiderschap te vertellen had, april 2014

Past je conflictstijl wel bij het conflict?, augustus 2013

Wie heeft er gelijk? Een geintje van een god, april 2013

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet! 

Bij jezelf blijven in conflict kan ook een struikelblok zijn!

persoonlijke groei door een goed gesprek
persoonlijke groei door een goed gesprek
02-03-2015 12:10

‘Gewoon bij jezelf blijven, dan komt het best goed’, zeg ik tegen Mark, een vriend die systeembeheerder is in een ziekenhuis. ‘Nou, dat zou wel eens vies kunnen tegenvallen in mijn geval’, zegt hij droog. ‘Ik weet niet of ‘mijn zelf’ het beste antwoord is op dit probleem. Ik voel alleen maar een enorme weerstand tegen die figuur!’

‘Vertrouw je je eigen reactie niet, als je het gesprek aangaat?, vraag ik. ‘Nog één verkeerde opmerking, en hij krijgt de wind van voren,’ zegt hij met een blik waarmee niet te spotten valt.

 

Er ontstaat een vriendschappelijk gesprek over wat hij en ik verstaan onder bij jezelf blijven.
Mark verstaat eronder: bij je standpunt en de daarbij horende emotionele reactie blijven. ‘Anders ben ik niet eerlijk tegenover mezelf - en dus niet eerlijk tegenover de ander. Ik ben zoals ik ben’, zegt hij, ‘en dat mag die ander best weten! Ik heb het tot nu toe laten gaan, maar nu is het beurt.’ Belangrijker dan het resultaat van zijn actie, vindt hij het stellen van een daad. Want dan weet de ander tenminste met wie hij te maken heeft.

 

Hoewel alles beter is dan conflictvermijding, geef ik aan dat er aan zijn strategie toch wat nadelen kleven. Want Mark stelt weliswaar een grens, maar hij blijft hangen in de ‘ik goed/ jij fout-modus’, waardoor hij niks leert. Door strak aan zijn standpunt vast te houden houdt hij zijn emotionele reactiepatroon in stand, waarvan hij zelf de nadelige gevolgen heeft. Elke keer dat hij zich opwindt heeft hij immers fysieke stressreacties. Plus dat hij door zijn stevige reactie ruzie uitlokt, in plaats van een gesprek. De ander zal immers zijn reden hebben om te doen zoals ie doet, en zal heus niet gelijk fout of schuld bekennen, maar zich verweren. Als bij jezelf blijven betekent 'vasthouden aan je standpunt', dan is het niets minder dan een struikelblok. Het roept alleen maar weerstand op en vergroot de strijd. 

 

'Bij jezelf blijven' houdt voor mij in dat je bereid bent in te gaan op het conflict. Dat je openstaat voor zelfreflectie en bereid bent te onderzoeken wat het conflict je te vertellen heeft. Een conflict is immers een boodschap voor en over jezelf. Verder versta ik onder 'bij jezelf blijven' dat je naar de ander toe duidelijk je onderliggende behoefte(n) en/of waarden communiceert, alsook je belangen, risico's en eventuele grenzen. Deze zeggen namelijk veel meer over wie jij echt bent en wat belangrijk voor je is, dan je standpunt cq emotionele verdedigingsmechanisme.
Het grote voordeel van deze strategie is dat je in gesprek komt met elkaar. Dat er ruimte is voor begripsvorming en dat beiden partijen kunnen leren. Een gezamenlijk gedragen oplossing komt dan al rap naderbij.   

 

© Alexandra van Smoorenburg

 

Gerelateerde blogs

Blijf bij je zelf, een kort filmpje, februari 2015

Innerlijke vrede: tips om voorbij het verwijt te komen, december 2014

5 tips om bij jezelf te blijven tijdens een ruzie, oktober 2014

Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet! 

  

Blijf bij jezelf, een kort filmpje

02-03-2015 10:42

Goede emotionele zelfzorg voelt goed. En is goed. Want helend. Ik vind de sfeer die dit proces heeft erg mooi verbeeld in bijgevoegd youtubefilmpje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde blogs

Bij jezelf blijven in conflict kan ook struikelblok zijn!, februari 2015

Innerlijke vrede: tips om voorbij het verwijt te komen, december 2014

5 tips om bij jezelf te blijven tijdens een ruzie, oktober 2014

Hoe krijg ik helder wat ik wil?, november 2014

 

 

Geef wat positieve energie terug met een reactie, like of tweet!