Blog van een conflictbegeleider

Omgaan met negatieve energie. Tips voor gevoelige mensen

Omgaan met negatieve energie. Tips voor gevoelige mensen
30-09-2013 18:51

‘Hoe kan ik voorkomen dat de spanning en stress van anderen, mijn energieniveau doet kelderen’, vraagt Niels (casemanager) mij.

‘Ik ben een echt gevoelsmens’, verklaart hij zich nader, ‘en dat vind ook fijn. Het is mijn kracht. Maar soms is het ook zwaar. Alles komt zo binnen. Dus als ik een paar pittige klantjes heb op een dag, kun je me ’s avonds opdweilen…’

‘Dan ben je niet de enige,’ zeg ik. ‘En wat je ertegen kunt doen is even eenvoudig als veelomvattend. Het komt neer op één grondregel. Zelfliefde.'

 

'Dat je meetrilt met de negativiteit van anderen kun je eigenlijk niet voorkomen. Daaraan ligt een universele wet ten grondslag: de Wet van Trilling*. Iedereen heeft een uniek en complex trillingspatroon. Gelijke, of bijna gelijke trillingsfrequenties hebben de neiging om met elkaar mee te gaan trillen. Nou hebben gedachten, gevoelens en overtuigingen ook een trillingsfrequentie. Als jij voelt dat je in aanwezigheid van iemand anders leegloopt, dan trilt iets in jou mee met de negatieve energie van die ander. Dat proces voltrekt zich op onbewust niveau.’

 

‘Lekker dan!’, zegt Niels. ‘Hier ben ik niet zo blij mee. Zeg jij nou dat ik net zo negatief ben als die mensen die ik begeleid?’ ‘Ja en nee’, zeg ik. ‘Maar trek het je niet persoonlijk aan, want we dragen allemaal negativiteit mee in ons systeem, niemand uitgezonderd. We hebben allemaal de neiging rotgevoelens weg te drukken uit ons bewustzijn., die daardoor linea recta de kelder van ons lagere onbewuste in gaan. Daar hechten ze zich aan de onbewuste collectieve negativiteit van onze (organisatie)cultuur. Door je werkelijkheid te beschouwen als een reflectie van jezelf, kun je jezelf dus beter leren kennen.'

 

Maar meetrillen met de negativiteit van een ander wil nog niet zeggen dat jij gelijk bent aan die ander. Niemand is gelijk. Slechts een deeltje van je trilt mee. Gelukkig heb je ook positieve gevoelens, gedachten en overtuigingen in huis. Hoe liefdevoller die zijn, hoe hoger de frequentie. Op momenten dat je ermee samenvalt, zend je die frequentie uit, en geef je de ander de kans om daarin met jou mee te trillen.
De Wet van Trilling stelt wat dit betreft dat hogere trillingen, lagere trillingen kunnen transformeren, terwijl dit omgekeerd niet geldt.

 

Dit betekent o.m. dat als je een negatief persoon in een positieve omgeving plaatst, deze persoon zich vanzelf beter gaat voelen, enkel door van omgeving te veranderen.
Maar als je een vrolijk persoon in een groep kankeraars plaatst, dan gaat deze alleen meekankeren, als ie (onbewust) ook een kankeraartje aan boord heeft. :) Heeft ie dat niet, en over het algemeen een lichte energie over zich, dan kan ie heel de groep 'omhoog' trekken.  

Door liefdevolle keuzes te maken, ontwikkel je dus naar een hogere trillingsfrequentie, waarvan niet alleen jijzelf profiteert, maar ook je omgeving! Elke glimlach die je schenkt, elke constructieve handeling die je uitvoert, kan een kettingreactie van goeds in werking stellen...

 

Terug naar de zelfliefde en het beschermen van jezelf. Hierbij de inzichten die ik door de jaren heen opgedaan heb:   

1) Verguis je gevoeligheid niet, maar koester deze
Hoe hoger je trillingsfrequentie, hoe gevoeliger je bent. Dit is een goed teken. Door je gevoeligheid kun je gemakkelijker contact maken met je innerlijke wijsheid. En wijsheid  maakt je handelen zinvoller en effectiever…
Voorwaarde is dat je wel goed omgaat met je gevoeligheid! Hoe?

2) Wees alert op plotselinge moeheid en leeglopen tijdens of direct na ontmoeting

Dit is een belangrijk aandachtspunt voor sensitieve mensen, want die hebben vaak zwakke grenzen en lopen dus sneller leeg op anderen. Als je voelt dat de zware (negatieve) energie van anderen op je drukt, vraag je dan af: gaat dit (gevoel of deze emotie) over mij, of over de ander? Moet ik er iets mee (bv in de richting van de ander)? Moet ik er nu iets mee? Is dit echt mijn verantwoordelijkheid?? 

3) Als het feitelijk jouw zaak niet is laat het probleem dan bij de ander en stel zonodig je grens.

Stel je grens zo nodig verbaal, maar in ieder geval energetisch, door de energie in gedachten naar de zender terug te sturen. Dit heet uitplaatsen. Want ook al ben je zorg/hulpverlener, je bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem van je klant/de patiënt. Reik je hulp aan naar beste kunnen, dat is voldoende. Wat de ander ermee doet moet je loslaten. Dat is zijn of haar deel en verantwoordelijkheid.  

4) Begin je (op subtiel niveau) op te zien tegen het contact met een bepaalde klant, dan is dat een teken dat de ander een onverwerkt pijnveld van jou aanraakt. Neem dan - uit zelfliefde - wat tijd voor jezelf.Onderken de pijn die je voelt als jouw pijn. Onderzoek waar het over gaat, desnoods met een derde. Roep een gevoel van compassie met jezelf op, verwerk het, leer ervan en laat het los.

 

Nog even over negatieve energie. Deze heeft een trage trillingsfrequentie en kan kleverig en zwaar voelen. Niet prettig. Als je dit voelt na een ontmoeting, geen probleem, je kunt je energieveld altijd reinigen.
Daar zijn allerlei goeie cursussen voor, die op het volgende neerkomen: 

a) Goed aarden, bv door te wandelen; in de tuin werken; yoga; meditatie;

b) Je energieveld reinigen, bv door veel water te drinken; met zout douchen of baden (!); lavendel of cederolie verdampen of opdoen
cJezelf opladen, bv door op tijd naar bed te gaan; iets leuks doen, waar je energie van krijgt zoals sporten, sauna, massage, etc.
NB: je vervuilt zelf je energieveld door negatief denken, overmatig alcohol en drugsgebruik, varkensvlees, schaaldieren en schubloze vis, zoals paling. 

 

Zelfbescherming draait dus om zelfliefde. Stel je grens niet door ‘nee’ te zeggen tegen de ander, maar door ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Het is wijs om de ander niet te willen beschadigen, want negativiteit komt vroeger of later altijd bij je terug. Wie in staat is negativiteit om te buigen naar constructief contact, is ‘de sterkere’ van de twee.

Dit is een optie waar iedereen voor kan kiezen. Je doet er niet alleen iets positiefs mee naar de ander toe, maar ook naar jezelf. Als je waarachtig bent, slaag je zonder uitzondering. Je hebt dan goed karma gezaaid en dat komt vanzelf vermeerderd bij je terug. Mocht dit je aanspreken, maar je weet niet hoe je emotioneel en praktisch je negativiteit transformeert, dan ben je van harte welkom bij mij in de Vrijplaats.  

 

© Alexandra van Smoorenburg

 

* als je meer wilt weten over die Wet van Trilling en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan, lees het boek 'De hele Olifant iin Beeld', van Marja de Vries. Heel interessant!   

 

Gerelateerde blogs

Hoe word je gelukkig?, aug 2013

De bron van alles, (gedicht), maart 2013

Veranker je hartkwaliteiten en versterk je charisma, jan 2013

 

 

 

« vorige volgende »