De kracht van disbalans

10-02-2017 15:32

Ook wel eens leuk om een goed artikel van een collega te delen. Onderstaand artikel werd geschreven door Mireille Steenkamer, lifecoach bij House of Self Awareness. Ik heb er niks aan toe te voegen. :)

 

Als Life Coach werk ik met hoogopgeleide professionals van wie de coachvraag vaak neerkomt op de behoefte aan het vinden van balans tussen werk en privé. Het moment dat die vraag gesteld wordt, ben ik al geboeid. Waarom wil iemand zo graag in balans zijn?

Ik geloof juist in de kracht van de disbalans.

Heb je weleens een weegschaal gezien, zo’n ouderwetse waar aan de ene kant het lood staat en aan de andere kant bijvoorbeeld het meel? Wat zie je dan als hij in balans is? Als je een liniaal langs de bovenkant legt zie je een horizontale lijn. Ja, dan is het in balans, en dan? Je kan uitwijken naar links of naar rechts, hele kleine beetjes overigens en je moet altijd terug naar het midden, anders val je ervan af. De onderkant wankelt op één punt en is afhankelijk van wat er boven gebeurt. Dit voorbeeld leg ik op de driehoek, verleden – heden – toekomst of vader – moeder – kind.

fig1

We zijn zo druk met ‘in balans’ blijven dat we de focus verliezen. Het ‘druk bezig zijn met in balans blijven’ ontneemt kracht en is uitputtend. Kijk maar naar de driehoek: de onderkant moet zich op één punt staande zien te houden. Dit kan resulteren in het letterlijk omvallen, wat ook blijkt uit burn-outklachten.

Mijn visie is: draai het om. Je verleden, vader en moeder, maar ook je toekomst, dromen en verlangens, zijn je bouwstenen. De kracht van beide creëert jouw heden. Het heden, dat is waar je wilt zijn, want dat is het enige wat er echt is, in het hier-en-nu. Het gaat erom hoe jij je hier-en-nu op dit moment voelt, hoe het nu voor jou is.

fig2

We hebben allemaal overtuigingen, verhalen, ervaringen, trauma’s en emoties die uit het verleden komen en je hebt dromen, wensen en visioenen voor jezelf in de toekomst. Het samenbrengen van die twee brengt jou in het hier-en-nu. Daar is heel veel bewustwording voor nodig. Je hebt van nature een basis, dit vergeten we vaak. We vergeten vaak dat we allemaal een heel stevige, natuurlijke basis hebben. We hebben allemaal een moeder en een vader, en zij hebben ook ouders en zij ook en ga zo maar door. Vanuit die basis dragen we rijkdommen aan ervaringen met ons mee. Vanuit die basis hebben we een vrouwelijke en een mannelijke kant, een zachte en een harde kant, een passieve en een actieve kant. In de ene situatie heb je de zachte gevoelige kant nodig en in een andere de harde doortastende kant. Het herkennen van beide kanten en daar bewust van zijn brengt je naar een hoger niveau op het pad van zelfrealisatie.

fig3

Als er een disbalans is, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je te veel werkt, te weinig aandacht voor je kinderen hebt, vaak moe bent et cetera, dan is dat heel mooi materiaal om mee te werken. Wat maakt nou echt dat je dat doet, waar loop je van weg, wat wil je niet zien, of waar wil je naartoe en wat zet je in om daar te komen? Klopt dat wel met je ware natuur? Om deze vragen te beantwoorden, is het vaak nodig om naar je pijnpunt te gaan. Het woord zegt het al: pijnpunt. Dat is precies wat we niet willen: pijn. Wat we echter niet beseffen, is dat juist daar de kracht zit. Door het onder ogen zien en het doorleven van je pijn komt er een enorme kracht vrij en ont-dek je de andere kant van jezelf. Alles heeft namelijk een tegenhanger en daar zit de kracht. Als we de kracht niet ont-dekken, blijft alles zoals het is. Zo bestaat er geen schaduw zonder zon. De zon is er altijd, dag en nacht, soms zien we hem, soms niet. Bewustwording van je eigen disbalans, van hoe de dingen voor jou zijn, brengt je verder met het bouwen van jouw huis. Dat huis ben jijzelf.

fig4

Precies hierom geloof ik in de kracht van de disbalans. De disbalans wil jou iets vertellen en dat brengt jou in beweging, ongeacht naar welke kant. Door in beweging te komen, creëer je de mogelijkheid om de dingen vanuit een ander perspectief te zien van waaruit je andere keuzes kan maken dan voorheen, en dat zorgt voor ontwikkeling.

Mijn levensvisie is te worden wie je in werkelijkheid bent en ik laat mij inspireren door het gedachtegoed van C.G. Jung, waarbij het gaat om het samenbrengen van de tegenstellingen, de kracht van het (collectieve) onbewuste en bewuste, soms in beweging en soms even stil staan.

 

 

Gerelateerde blogs

Blog: Hoe maak je van een conflict een kans?

Blog: Ontmoet je schaduw, oktober 2015

Blog: Wat is een visie op vrede waard, die het conflict niet omarmt?, sept 2011

 

 

Vond je dit artikel de moeite waard? Reageer, like of deel het!